Osnova témat

  • Dezinformační dezinfekce

    Jeden svět na školách (jsns.cz) je jedním ze vzdělávacích projektů Člověka v tísni. Připravují velké množství vzdělávacích materiálů, besed a přednášek na nejrůznější témata (např. lidská práva, mediální vzdělávání, moderní dějiny). 

    Jejich nejnovější publikací je Dezinformační desinfekce (zdarma ke stažení či objednání), která se věnuje dezinformacím, a to zejména těch okolo koronaviru. Publikace Dezinformační dezinfekce je určena všem, kdo chtějí přispět k posilování mediální gramotnosti. Zejména pak vyučujícím na druhém stupni základních škol a na středních školách po celé České republice. Příručka najde své využití i při lekcích v knihovnách.


    • Ověřování fotografií

      Napadlo vás někdy ověřit si pravost nebo aktuálnost fotky, na kterou narazíte na internetu? 

      Čím dál více se na internetu (a zejména na sociálních sítích) setkáme s fotografiemi, které ve skutečnosti zobrazují něco jiného než uvádí kontext článku, autor či jejich popisky. 

      S takovými manipulacemi jsme mohli setkat např. v souvislosti s uprchlíky, různými demonstracemi či aktuálně probíhající koronavirovou krizí. 

      Pozor si také dávejte na internetových seznamkách, kde se nezřídka setkáváme s falešnými profilovými fotkami.

      Jak si tedy můžete fotografie ověřit?

      Na stránce images.google.com si mlžete ve vyhledávacím poli kliknout na ikonu fotoaparátu a tam buď vložíte URL adresu obrázku, zkopírujete jej nebo ho tam jednoduše přetáhnete. Google vám následně zobrazí všechny webové stránky, sociální sítě a odkazy, kde se vámi hledaná fotografie nachází. 




      • Kdo vlastní média

        Víte, kdo vlastní vaše oblíbené noviny? A která média patří pod stejný vydavatelský dům? 

        Běžně rozlišujeme mezi soukromými a veřejnoprávními médii. 

        Česká televize, Český rozhlas a Česká tisková kancelář jsou veřejnoprávní média, to znamená, že nemají konkrétního vlastníka a jejich provoz se hrazen z tzv. koncesionářských poplatků. 

        Naopak soukromá média mají buď jednoho nebo skupinu vlastníků. V soukromých médiích je zřejmý tlak na zisk, což se může odrážet jak na obsahu, tak i na množství inzerce. Obsah soukromých médií může také být ovlivňován 

        Server mediaguru.cz pravidelně aktualizuje Mapu vlastníků českých médií. Ta nabízí přehledné zpracování složitých vlastnických struktur jednotlivých médií, zahrnuty jsou televize, rádia i tisk.



        • Čtením ke zlepšení mediální gramotnosti I. české tituly

          Zaujalo vás téma mediální gramotnosti?

          Chtěli byste se o něm dozvědět více?

          Není nic jednoduššího než navštívit Moravskoslezskou vědeckou knihovnu a půjčit si jednu z těchto knih . . .


          Průmysl lži: propaganda, konspirace a dezinformační válka — Alexandra Alvarová

          Kniha napsaná Alexandrou Alvarovou, novinářkou, která se politickou propagandou a marketingem zabývá už přes 20 let.

          Průmysl lži vás přesvědčí, že i když si myslíte, že ovládáte dobré kritické myšlení, máte selský rozum a jste vzdělaný člověk, je to jen iluze.

          Jak je to možné? 

          Protože nic takového vlastně neexistuje. 

          Alexandra Alvarová vám ukáže vám nejenom odvrácenou stranu světa manipulace a propagandy, ale také jak emocionálně labilní a naivní je náš mozek. Sama popisuje svou knihu slovy

          „Je to takové povídání o tom, jakým způsobem se dnes lze masově dostat do hlav lidí. A to mnohem efektivněji, než to známe z té slavné komunistické propagandy, protože doba pokročila a máme k dispozici neuvěřitelně vyspělé technologie.“

          Proč byste si měli knihu přečíst:
          • chcete se dozvědět jak a proč vznikají dezinformace, propaganda a konspirace
          • chcete zjistit jak rozpoznat propagandu a dezinformace
          • chcete se dozvědět jaké jsou politické a ekonomické výhody dezinformací

          Kniha Průmysl lží autorky Alexandry Alvarové

          Zaujal vás Průmysl lži?

          V tom případě vám doporučujeme dílo. . .

          Putinovi trollové — Jessikka Aro

          I když se knihy nesoudí dle obálky, můžeme vám zaručit, že tato vás zaujme už na první pohled. 

          O co se jedná?

          Titul autorky Jessikky Aro, finské investigativní novinářky, která se rozhodla rozkrýt ruské trollí farmy i přes to, že to pro ni znamenalo začátek velmi krušných časů. 

          • Co jsou to trollí farmy?

          Uskupení občanů, kteří píší urážlivé, provokativní nebo irelevantní komentáře pod příspěvky či do různých diskuzních fór. Těmto skupinám za to platí buď stát nebo jiné entity. S vývojem technologií se však trollí farmy stále více rozrůstají a trolly už nemusí být jen lidé, ale i Umělá inteligence.

          Jessikka Aro si zažila nemyslitelné, výhružky, šikanu, našli se lidé, kteří jí psali, aby se raději sprovodila ze světa. Dokonce se na internetu objevily její zdravotní dokumentace či soukromé fotky z dovolené, které byly upravené tak, aby ji co nejvíce poškodily. Nakonec už  této každodenní hrozby měla dost a byla donucena opustit rodné Finsko.

          V knize nenajdete jen autorčin osobní příběh, ale také příběhy dalších dezinformačních kritiků.

          Kniha Putinovi trollové - Jessikka Aro


          Přijdete si ztraceni v digitálním světě?

          V tom případě byste si měli přečíst . . .

          Jak porozumět digitálnímu světu: Vše, co potřebujete vědět o internetu, bezpečnosti a soukromí — Brian W. Kernighan


          Dílo napsané Brianem W. Kernighanem, kanadským programátorem, profesorem a spisovatelem, které se zabývá počítači ze dvou úhlů. Prvním je ten technický, kdy se dozvíte něco víc o fyzické konstrukci počítačů a jejich celkovém fungování. Ve druhém je obsaženo více témat: problémy internetu, riziko narušení soukromí, bezpečnost či sociální, právní a politické dopady digitalizace.

          Počítače se nacházejí všude okolo nás, ale nejsou to jen ty nám známé notebooky, tablety či mobilní telefony. Všude okolo nás se nacházejí také neviditelné počítače, ty které ovládají lékařské přístroje, automobily, domácí spotřebiče, energetické sítě, zbraňové systémy nebo třeba dopravní systémy. Tyto miliardy počítačů neustále sbírají data, která o sobě rádi zveřejňujeme a sociální sítě společně s reklamami toho moc rádi využívají.

          Tato kniha se snaží seznámit lidi s riziky, která představují počítače pro naše soukromí.


          Kniha Jak porozumět digitálnímu světu autora Brian W. Kernighan




          Mindf*ck: Cambridge Analytica a plán na zničení světa — Christopher Wylie

          Autorem knihy je Christopher Wylie, datový konzultant, který stojí za skandálem zveřejnění dokumentů, které získal během svého působení u Cambridge Analytica. Což vyvolalo obrovský skandál ohledně dodržování soukromí uživatelů na internetu.

          Tomuto skandálu se ale tato kniha nevěnuje, zabývá se tajemstvím referenda o odchodu Velké Británie z Evropské unie, brexitem.

          Jen pro vysvětlení, Cambridge Analytica je dceřiná společnost firmy Strategic Communication Laboratories (SCL), jejímž úkolem byl především sběr dat uživatelů Facebooku, utváření profilů voličů a následná distribuce politické reklamy právě mezi uživatele Facebooku.

          Christopher Wylie nás ve své knize zpravuje o tom, jak je snadné s pomocí osobních údajů, které o sobě zveřejňujeme na internetu a sociálních sítích, nahlédnout do naší mysli či s námi dokonce manipulovat.


          Titul Mindf*ck autora Christophera Wylieho


          Za zrcadlem: hybridní válka jako staronový fenomén mezinárodních vztahů

          Sborník 20 statí českých autorů, který vám přináší několik různých úhlů pohledu na téma hybridní války. 

          Celá publikace je rozdělena do 3 částí, kdy první část se věnuje historii hybridní války od úplného počátku válečné lsti až po současné dění, kdy vznikl celý tento koncept. Druhá část se zabývá vypořádáním se s hybridní válkou v českém prostředí, jak jsou hrozby vnímány uvnitř českého bezpečnostního systému a poslední nám ukazuje příklady užití hybridní války, jako například napadení Ukrajiny v roce 2014

          • A co vlastně označujeme pojmem hybridní válka?

          Konflikt, pro který nejsou nejdůležitější zbraně, nýbrž psychologické operace, propaganda, informační válka, kybernetické útoky či ekonomické sankce.

          Pro ty, co by se rádi dozvěděli více o hybridních hrozbách, zde je odkaz na stránky ministerstva vnitra.

          Za zrcadlem Hybridní válka jako staronový fenomén mezinárodních vztahů


          • Čtením ke zlepšení mediální gramotnosti II. cizojazyčné tituly

            Zde najdete knihy, která naše knihovna zatím nabízí pouze v originálním cizojazyčném vydání.


            Fake News: Understanding media and Misinformation in the Digital Age — Mellisa Zimdars, Kembrew McLeod


            Pokud se opravdu chcete orientovat v moři fake news, je tato kniha jako stvořená právě pro vás.

            A co vlastně termín fake news označuje?

            Jedná se o žánr, kterému není cizí šíření hoaxů a dezinformací za účelem zmanipulování příjemců. Hlavní doménou, kde dochází k šíření fake news, jsou sociální sítě či dezinformační weby.

            Kniha vás seznámí s různými druhy falešných zpráv, její autoři se zabývají tématy jako fake news jakožto příklad "neorganizované" propagandy, lži v konspirační teorii Pizzagate, vývoj fake news v Americe, psychologické mechanismy, díky kterým dávají lidé informacím smysl a mnoha dalšími.

            Na konci knihy se autoři zabývají řešením problému fake news, jak by se mohlo zmírnit jejich šíření nebo jak naučit studenty vyhledávat přesné informace.


            Fake News: Understanding media and Misinformation in the Digital Age


            The Psychology of Fake News: Accepting, Sharing, and Correcting Misinformation


            Tato kniha se také zabývá tématem fake news, avšak pohlíží na něj ze zcela jiného úhlu. Pokládá si otázku, co rozhoduje o tom, jestli lidé přijímají a sdílejí dezinformace a co se dá udělat pro to, aby tomu bylo zabráněno.

            Tato kniha shrnuje nejnovější empirické poznatky, teorie a jejich aplikaci a snaží se poukázat na budoucí boj proti dezinformacím.

            Kromě toho také poskytuje návod, jak zacházet s dezinformacemi.

            Rozhodně ji doporučujeme všem studentům a akademikům, kteří se pohybují v oborech jako je psychologie, komunikace, politologie, ale také například žurnalistika.


            The Psychology of Fake News: Accepting, Sharing, and Correcting Misinformation

            Information Wars - Richard Stengel


            Richard Stengel je americký spisovatel, redaktor, ale také bývalý vládní úředník, který měl během 3 posledních let Obamovy vlády za úkol bojovat proti dezinformacím. V roce 2016, když probíhaly volby, sledoval používání dezinformací nejenom ze strany Ruska či Islámského státu, ale právě taky USA.

            Stengel ve své knize prochází různé státy a komentuje, jak moc dezinformace ovlivňují naši globální kulturu. 


            Information Wars - Richard Stengel

            Fake news, propaganda, and plain old lies - Donald A. Barclay


            Zažili jste někdy informační stres?

            Byli jste zahlceni informacemi?

            Chcete se umět orientovat v informacích a umět rozeznat ty správné?

            Pak je tato kniha přesně pro vás.

            Ukáže vám totiž:

            • jak rozeznat fake news
            • jak vyhledávat ty nejdůvěryhodnější informace
            • jaké poplašné signály vás upozorní na nedůvěryhodné informace
            • jak rozeznat důvěryhodné statistiky od těch nedůvěryhodných
            • jak předcházet logickým omylům, kterých se dopouští každý z nás


            Autorem knihy je Donald A. Barclay, knihovník, který má mnohaleté zkušenosti právě v oblasti informační gramotnosti.


            Obálka knihy Fake news, propaganda, and plain old lies


            Casting Light on the Dark Web

            A Guide for Safe Exploration — Matthew Beckstrom, Brady Lund

            Možná jste někdy zaslechli o Dark Webu, o nebezpečné části internetu, do které se jen tak snadno nedostanete, o ráji zločinců a kriminality. Nebo to tak není?

            Tato kniha slouží jako bezpečný průvodce, který se snaží o vyvrácení mýtů, které Dark Web obklopují, ať už se jedná o ilegální stránku jeho používání nebo krádež vašich dat.

            Hned na začátku oba autoři vysvětlují, že "temný" web vlastně neznamená něco špatného a nekalého, ale to, že uživatelé jsou zde anonymní.

            Autoři se zabývají třemi hlavními dostupnými prohlížeči - Greenet, I2P a Tor, který je z těchto tří nejpoužívanější. Poskytují k nim návod , bezpečnostní tipy a užitečné snímky obrazovek. Takže po přečtení nebudete mít problém se na Dark web dostat a bezpečně ho používat.

            Také zde najdete tipy jak se vyhnout nelegální činnosti, která samozřejmě na Dark webu je, jen ne tak okatě přístupná, jak si většina lidí myslí.

            Kniha je strukturovaná velmi přehledně - každá kapitola je samostatná a s vlastním obsahem a bibliografií, což je sice poněkud neobvyklý, ale dozajista účinný organizační princip.

            • A kdo jsou autoři?

            Matthew Beckstrom

            Narodil se a vyrostl v Montaně, kde také na státní univerzitě získal titul Associate's degree in Computer Science a poté ještě bakalářský titul ve stejném oboru. Po škole pracoval na různých technologických pozicích, až se nakonec v roce 1999 usadil na pozici systémového manažera v knihovně Lewis & Clark v Heleně.

            Brady Lund

            Je doktorandem na Fakultě knihovnictví a informačního managementu Emporia State university. Je držitelem magisterského titulu z knihovnictví a bakalářského z komunikačních věd a poruch. V minulosti publikoval články v několika významných časopisech, které se zabývají knihovnictvím a informační vědou, informační bezpečností a podobnými tématy. Také přednášel o tématu Dark web na výroční konferenci Americké knihovnické asociace v roce 2017.



            Kniha je napsaná velmi pěknou a srozumitelnou angličtinou, takže si nemyslím, že byste při jejím čtením měli sebemenší problémy.


            • Čtením ke zlepšení mediální gramotnosti III. metodiky

              Podoby ruské propagandy:

              Mediální vzdělávání s využitím audiovizuálních prostředků

              Jedná se o metodickou příručku, která vyšla v rámci programu Jeden svět na školách.

              Materiály slouží k mediálnímu vzdělávání žáků vyšších ročníků základních škol a středoškoláků.

              Prostřednictvím těchto lekcí se studenti blíže seznámí s hlavními rysy a motivy současné ruské propagandy.

              Lekce přibližují propagandistické a dezinformační aktivity, které v poslední době vyvíjí Rusko, a které ohrožují celý svět.

              • Jak jsou lekce postavené?
              Každá lekce začíná anotací, kterou následují vzdělávací oblasti a obsahové vzdělávací okruhy, průřezová témata, klíčové kompetence, doporučený věk, cíle, délka, pomůcky, postup a nakonec reflexe a zkušenosti z praxe.



              Být v obraze 2

              Mediální vzdělávání s využitím audiovizuálních prostředků

              Jedná se o dílo navazující na stejnojmennou sadu materiálů, kterou vydal vzdělávací program Jeden svět na školách v roce 2007. Od roku 2007 se ale mnohé věci změnily, a proto byla tato sada materiálů aktualizovaná.

              Najdete zde například původní koncept 5 otázek, ale vylepšený o 5 krátkých videí, ve kterých se v roli průvodce představí youtuber Kovy.

              Tato sada je určena všem těm, kteří chtějí přispět k posílení mediální gramotnosti žáků, a to jak začátečníkům, tak i pokročilým.


              Jak vznikají zprávy a jak si je snadno ověřit

              Metodika pro mediální vzdělávání v knihovnách

              Tato metodická příručka je určena zejména pro knihovnice a knihovníky, kteří by chtěli pořádat lekce pro věkovou skupinu 55+ a pomoci jí zorientovat se v obrovské spoustě informací, která se na ni každý den řítí.

              Metodika obsahuje celkem 13 lekcí a je rozdělena do 2 úseků, první část se týká tvorby zpravodajství, zpravodajských hodnot a fungování a financování médií. Druhá část se věnuje ověřování informací a nabízí návod, jak si informace ověřit a kriticky zhodnotit.

              • Jaké jsou cíle těchto lekcí?
                • kriticky přistupovat k mediálnímu obsahu
                • blíže se seznámit s prací novinářů a umět rozpoznat kvalitní zpravodajství
                • získat povědomí o zpravodajských hodnotách



              Další metodikou, tentokrát zaměřenou na děti je . . .

              Internetoví úžasňáci



              Metodika, která se věnuje 5 tématům, a to:

              1. Chytrost: Sdílej s rozumem
              2. Pozornost: Neskákej na fejky
              3. Síla: Chraň si svá tajemství
              4. Laskavost: Laskavost je super
              5. Odvaha: Když se ti něco nezdá, ozvi se

              Kniha je určená pro rodiče nebo zákonné zástupce, kteří se chtějí postarat o správnou výchovu digitální bezpečnosti svých dětí. Je plná rad a užitečných informací, které vám a vašim dětem pomohou naučit se něco o bezpečnosti na internetu a digitálním občanství.

              U každého tématu/kapitoly najdete cíle kapitoly, vysvětlení o čem kapitola je, slovníček pojmů a hlavně rodinné aktivity (společně s radami pro rodiče).


              Kromě knihy také existuje internetová stránka tohoto projektu, která je plná her a prověří, jak se v digitálním světě orientují nejenom vaše děti, ale také vy.

              Ve hře navštívíte 4 různé lokality: Království laskavosti, Řeku reality, Ostražitou horu a Věž pokladů.






              Mediální vzdělávání na středních odborných školách a učilištích: Výukový plán a příklady dobré praxe


              Tato publikace je vhodná zejména pro učitele, a to jak na středních odborných školách, tak i učilištích, kteří chtějí rozvíjet mediální gramotnost svých žáků. Praktické rady a materiály v ní ale naleznou i vyučující na gymnáziích nebo v nejvyšších ročnících základní školy.

              Naleznete zde:

              • vymezení pojmů mediální vzdělávání, mediální výchova a mediální gramotnost
              • úvod do práce s audiovizuálními lekcemi
              • tipy, jak překonat překážky, s nimiž se vyučující při mediálním vzděláváním nejčastěji potýkají
              • doporučený výukový plán zahrnující 5 tematických oblastí: sociální sítě a internet, analýza mediálních sdělení podle metodické koncepce 5 klíčových otázek, zpravodajství, nenávistné projevy a mediální manipulace
              • nebo také postřehy a zkušenosti z praxe vyučujících středních odborných škol


              • Internet a sociální sítě

                Hry, sítě, porno — Michaela Slussareff

                Rodičovský průvodce džunglí digitálního dětství a puberty

                Sedí vaše děti neustále u obrazovek?

                Bojíte se, co všechno je může na internetu potkat?

                Máte dost odvahy na to prozkoumat nezkrotnou digitální džungli?

                V tom případě jste tady správně, protože Michaela Slussareff napsala svou knihu přesně pro vás!

                Rodičovství nebylo nikdy jednoduché, v moderní době se ale stává stále složitějším. Za každým rohem internetu se skrývá nebezpečí, stejně jako v Amazonské džungli, které může vaše děti různě poznamenat. Díky dovednostem, které se naučíte v této knize, se z džungle stane lesík, který je sice také trochu nebezpečný, nicméně předvídatelný a bezpečný.

                Hry, sítě a porno je kniha, která by měla sloužit všem rodičům či pracovníkům s dětmi, kteří se chtějí blíže seznámit s digitálním světem a jeho působením na děti i dospívající. K tomuto tématu přináší spoustu zajímavých rad a aktuálních vědeckých poznatků a poradí vám, jak je co nejlépe uplatnit v každodenním životě.

                • Co se můžete v knize dozvědět?
                  • jak rozpoznat vznikající závislost na hrách
                  • jaké jsou motivy dětí hrát hry - také s malým dotazníkem, který si můžete s dítětem udělat
                  • že by děti do 2 let vůbec neměly sledovat obrazovky a monitory
                  • jak a kdy s dětmi mluvit o citlivých tématech
                  • jak děti ochránit před online pornografií
                  • jak naučit děti používat technologie tak, aby jim nejenom neškodily, ale také pomáhaly v rozvoji
                  • a mnohem víc

                • A kdo je Michaela Slussareff?

                Mgr. Michaela Slussareff, Ph.D., žena, která se věnuje výzkumu dopadu digitálních technologií na vývoj a zdraví dětí a o tomto tématu také přednáší na univerzitách. Pracuje na Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK, Studiích nových médií, jako odborný asistent. Vzděláním je sociolog a andragog, obhájila disertační práci na téma edukačních digitálních her a simulací. Nyní se věnuje převážně výzkumu negativních a pozitivních dopadů technologií na vývoj dětí a zdravé fungování rodiny. Je také spoluzakladatelkou neziskové organizace Slow Tech Institute, který sdružuje odborníky, kteří se zabývají novými technologiemi, sociologickými, psychologickými nebo fyziologickými jevy, které se  s nimi pojí.




                Jak na sítě — Eliška Vyhnánková

                Zajímají vás sociální sítě?

                Chcete být úspěšní na sociálních sítích?

                Chcete vědět, jestli má smysl do sociálních sítí investovat peníze?

                A hlavně . . . chcete se pobavit?

                Potom vám radíme, přečtěte si tuto knihu, nebudete zklamaní!

                Díky ní ovládnete 4 principy úspěchu na sociálních sítích, naučíte se jak prodávat těm ,kteří nepřišli nakupovat, jak psát pro lidi, kteří nepřišli číst, jak ovládnout potřebné strategie a jak prosadit značku či zvýšit prodeje.

                Pokud patříte mezi marketéry, freelancery, podnikatele, influencery či jenom chcete porozumět sociálním sítím, běžte a knihu si přečtěte.




                • Věž a náměstí: Mocenské sítě od svobodných zednářů po Facebook - Niall Ferguson

                  Niall Ferguson je uznávaný historik, autor čtrnácti knih, z nichž zná český čtenář tituly Vzestup peněz či Velký rozklad. V nové práci analyzuje podoby mocenského vlivu. Jednu – vertikální, hierarchickou – charakterizuje metafora věže; druhou, horizontální, založenou na síti vztahů, zase obraz náměstí. Autor zkoumá jejich historický vývoj i koexistenci. V historických knihách je patrnější ona vertikální struktura, na jejímž vrcholu stáli králové a papežové, ale to neznamená, že by horizontální sítě společenských vztahů byly záležitostí moderní doby, ve které jako by komunikace po Facebooku hrála větší roli než politické uspořádání. Ferguson ukazuje podobu společenských sítí v minulých dobách a v jejich rozvoji a úpadku nachází varovné signály pro sítě novodobé, protože sítě byly vždy náchylné k uzavírání, přenášení negativních signálů či výpadkům.


                  Věž a náměstí

                  • The Media Education Manifesto - David Buckingham

                    V době sociálních médií a falešných zpráv je potřeba kritického porozumění naléhavější než kdy jindy. Polovičaté představy o "mediální gramotnosti" nikam nevedou: potřebujeme komplexní a ucelený vzdělávací přístup. Všichni musíme kriticky přemýšlet o tom, jak média fungují, jak reprezentují svět a jak jsou vytvářena a používána.

                    V tomto manifestu přední odborník David Buckingham vášnivě argumentuje pro mediální výchovu. Uvádí její klíčové cíle a zásady a zkoumá, jak by mohla a měla být aktualizována, aby zohledňovala měnící se mediální prostředí.

                    Stručný, autoritativní a důrazně argumentovaný Manifest mediální výchovy je nezbytnou četbou pro všechny, kdo se zabývají médii a vzděláváním, od vědců a odborníků z praxe až po studenty a jejich rodiče.


                    The Media Education Manifesto



                    • Is Superman Circumcised? - Roy Schwartz

                      Superman je původní superhrdina, americká ikona a pravděpodobně nejslavnější postava na světě - a je to Žid! Muž z oceli, který byl představen v červnu 1938, byl vytvořen dvěma židovskými teenagery, Jerrym Siegelem, synem přistěhovalců z východní Evropy, a Joe Shusterem, přistěhovalcem. Příběh o původu svého hrdiny založili na Mojžíšovi, jeho sílu na Samsonovi, jeho poslání na golemovi a jeho nebetyčnou tajnou identitu na sobě samých. Udělali z něj uprchlíka prchajícího před katastrofou v předvečer druhé světové války a poslali ho rozbíjet nacistické tanky téměř dva roky před vstupem USA do války. V následujících desetiletích si převážně židovští autoři, výtvarníci a redaktoři Supermana nadále vypůjčovali židovské motivy pro své příběhy, přičemž minulost Kryptonu založili na Genesis a Exodu, jeho společnost na židovské kultuře, soudní proces s Lexem Luthorem na procesu s Adolfem Eichmannem a budoucí svátek oslavující Supermana na Pesachu. Tato kniha, která je fascinující cestou napříč komiksovou literaturou, americkou historií a židovskou tradicí, zkoumá celou Supermanovu kariéru od roku 1938 až do současnosti.


                      Is Superman Circumcised?




                      • Active Measures: The Secret History of Disinformation and Political Warfare - Thomas Rid

                        Žijeme v době lstí a úskoků. Špionážní agentury vynakládají obrovské prostředky na hackerské útoky, úniky a falšování dat, často s cílem oslabit samotný základ liberální demokracie: důvěru ve fakta. Thomas Rid, uznávaný odborník na technologie a národní bezpečnost, byl jedním z prvních, kdo začal bít na poplach. Ještě před volbami v roce 2016 varoval, že ruská vojenská rozvědka "pečlivě plánuje a načasovává politickou kampaň s vysokými sázkami" s cílem narušit demokratický proces. Ale jakkoli jsou tato takzvaná aktivní opatření vychytralá, nejsou ničím novým.


                         Active Measures

                        • Příběhy bezpráví - emigrace a život v exilu - Adam Drda

                          Další ze série knih autora Adama Drdy. Adam Drda jako novinář spolupracoval s revue Střední Evropa, s deníky Lidové noviny, Český deník, Hospodářské noviny, s Revolver Revue a s týdeníkem Respekt. V letech 1999 až 2005 byl analytikem domácí politiky a reportérem české redakce BBC, posléze externím redaktorem Českého rozhlasu Rádia Česko. Spolupracuje též s Českou televizí jako scenárista, m.j. na dokumentárním cyklu Neznámí hrdinové.

                          Publikace se věnuje historii československé emigrace v letech 1948-1989. Najdeme v ní rovněž aktivity vhodné pro školní výuku.

                          Publikaci si můžete přečíst zde.

                          Příběhy bezpráví - emigrace a život v exilu - Katalog Evergreen




                          • V digitálním světě - metodická příručka

                            Publikace nabízející praktický návod, jak začít s mediálním vzděláváním ve výuce již na I. stupni základních škol.
                            Najdete v ní praktické materiály do výuky, které děti seznamují s fungováním digitálního (online) světa a pravidly bezpečného chování v něm.

                             Obsahuje: 

                            1. Rady a doporučení, jak s příručkou pracovat
                            2. Návod na úvodní průzkum mezi žáky k získání přehledu o digitální a mediální gramotnosti třídy
                            3. Prakticky využitelné audiovizuální materiály a aktivity do výuky, které vychází ze zábavného animovaného seriálu V digitálním světě.
                            4. Kvíz pro žáky: Co víte o digitálním světě?
                            5. Infografiku k vybraným tématům mediálního vzdělávání


                            • O pravdu?

                              Publikace vydaná organizací Člověk v tísni obsahuje:

                              1. Sadu devíti plakátů k mediálním tématům s doprovodnými informacemi
                              2. Představení metodické koncepce „pěti klíčových otázek
                              3. Užitečné odkazy a tipy na aktivity do školní výuky

                              Plakáty si také můžete prohlédnout online zde.




                              • Média, lži a příliš rychlý mozek: Průvodce postpravdivým světem

                                • Jak jsme manipulováni a nevíme o tom?
                                • Co jsou to hoaxy?
                                • Ukazují média svět takový, jaký skutečně je?
                                • Proč nám politici lžou?
                                • Co je to mediální gramotnost?
                                • Proč je potřeba kritické myšlení?
                                • A jak si s námi zahrává mozek?

                                To jsou jen některé z aktuálních otázek, na které najdete odpovědi v této knize. Jejím autorem je spoluzakladatel webu manipulatori.cz, který se snaží podporovat nezávislé a kritické myšlení a odkrývat mediální lži.

                                V první části knihy odhalíte zákonitosti našeho chování a rozhodování. Zjistíte, proč naše přání tak často formují budoucnost, pochopíte, jak nás ovlivňuje naše vlastní iracionalita, proč podléháme skupinové hlouposti a jak snadno se dopouštíme myšlenkových chyb.

                                Druhá část knihy se věnuje žhavé současnosti. Zaměřuje se na běžně užívané argumentační fauly a na odhalení manipulativních a propagandistických postupů v politice i médiích. Poznáte zákulisí mediálního průmyslu a výroby zpráv i techniky, jak námi média mohou manipulovat. A v neposlední řadě porozumíte tomu, jak odhalovat falešné zprávy, poznat pravdu od lži a nepodlehnout konspiračnímu myšlení.


                                Média, lži a příliš rychlý mozek - Průvodce postpravdivým světem


                                • V síti (dez)informací - Jiří Táborský

                                  Proč věříme alternativním faktům.
                                  Vůči alternativním faktům není imunní skoro nikdo. Občas jim určitě věříte i vy. Názory, postoje a úsudky totiž velmi často nejsou nic jiného než pouhé dojmy, založené na emocích, na vlastních nebo zprostředkovaných zkušenostech a na útržcích vzpomínek, z nichž některé ani nemají reálný základ. Právě z tohoto důvodu je tak snadné podlehnout propagandě, reklamě a manipulaci všeho druhu.

                                  Pokud však budete vědět, které zákonitosti lidského myšlení jsou nejčastěji zneužívány k manipulaci a jak se při tom reálně postupuje, máte větší šanci odolat. A přesně tohle vás chce kniha, kterou držíte v ruce, naučit. Nejedná se o příručku, jak dělat dobře propagandu (ačkoli i k tomu může posloužit). Najdete v ní hlavně popis cesty (dez)informace od jejího tvůrce až do mozku cílové osoby. A touto cílovou osobou můžete klidně být i vy..


                                  V síti dezinformací

                                  • E-kniha: Síla rozumu v bláznivé době - Ján Markoš

                                    Jak odhalit dezinformace? Jak se bránit argumentačním faulům? Jak dokážou marketingoví specialisti využívat evolučních nedokonalostí lidské mysli? A jak diskutovat na internetu, aby to mělo smysl? Jak pochopit myšlení a chování lidí, kteří uvažují jinak než já? A co každý z nás může udělat pro to, aby naše země byla lepším místem pro život?
                                    Síla rozumu v bláznivé době není jen srozumitelně napsanou odpovědí na tyto a mnohé další otázky, ale také hutným souhrnem nápadů a strategií, jak využívat kritické myšlení v každodenním životě. Šachový velmistr a teolog Ján Markoš pomocí konkrétních příkladů z médií a sociálních sítí provádí čtenáře veškerými nástrahami, kterým čelí při snaze vytvořit si vlastní názor. Výklad vedený s nevšední pedagogickou zručností míří u každého z témat k přehlednému shrnutí, které je po ruce, kdykoli je třeba. Na Slovensku knihu, která se velmi brzy po vydání stala bestsellerem, hojně využívají rovněž učitelé na základních a středních školách. Vzhledem k širokému záběru a schopnosti autora dávat věci do souvislostí ale neurazí ani poučenější čtenáře.
                                    Ján Markoš (1985) je vzděláním filosof a teolog a profesí šachový velmistr, spisovatel a lektor kritického myšlení. Po studiu na Filozofické fakultě a Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy působil jako středoškolský učitel. Je spoluzakladatelem Sokratova institutu v Bratislavě. Kromě Síly rozumu a několika šachových příruček vydal rovněž knihu o etických dilematech Medzi dobrom a zlom (2020) a práci Bližšie k sebe s podtitulem Hľadanie ľudskosti v době médií, technológií a vedy (2021).


                                    Síla rozumu v bláznivé době